erfgoedobject

Dokterswoning in beaux-artsstijl

bouwkundig element
ID: 303810   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303810

Juridische gevolgen

Beschrijving

Dokterswoning in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van de arts Van Sande uit Wetteren, naar een ontwerp door de architect Albert Arnou uit 1903. Van het vastgoedproject maakten ook de twee aanpalende, volgens spiegelbeeld gekoppelde burgerhuizen (nummers 6-8) deel uit, ontworpen in een gelijkaardig stijlidioom. Van deze laatste twee panden werd de gevelbepleistering vervangen door een vlakke cementering.

Albert Arnou, die actief was vanaf zowat 1880 tot kort vóór de Eerste Wereldoorlog, bouwde tientallen huizen in Antwerpen waarvan een groot aantal in Zurenborg. Voor zijn belangrijkste realisaties paste hij zowel een gereserveerde neoclassicistische als een uitbundige neo-Vlaamserenaissance-stijl toe, of de klassiek geïnspireerde beaux-artsstijl, waarvan de dokterswoning Van Sande een representatief voorbeeld vormt.

Met een gevelbreedte van vier traveeën, omvat de rijwoning een souterrain en twee bouwlagen onder een gemansardeerd zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel, met schijnvoegen op de begane grond, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst en asymmetrisch van opzet, legt de compositie de klemtoon op het twee traveeën brede, geblokte zijrisaliet. Dit laatste wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een rondboogvenster in een breed geprofileerde omlijsting, en een golvend Frans (pseudo-)balkon met blinde borstwering, en bekroond door een opnieuw bekleed driehoekig fronton. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van steekboogopeningen, de deur met bovenlicht en het bovenvenster in geriemde omlijsting met waterlijst en onderdorpel. Een klassiek hoofdgestel met gekorniste houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters is bewaard, evenals de smeedijzeren souterraintralies en de gietijzeren voetschraper.

De plattegrond is vermoedelijk georganiseerd rond de centraal ingeplante traphal met bovenlicht.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1903#405.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2016


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Dokterswoning in beaux-artsstijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303810 (Geraadpleegd op 24-09-2019)