erfgoedobject

Kunstenaarswoning Ferdinand Van Oudenhoven

bouwkundig element
ID: 303811   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303811

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1873 opgetrokken in opdracht van de beeldhouwer Ferdinand Van Oudenhoven. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. Ferdinand Van Oudenhoven liet als kunstenaar evenmin sporen na.

Met een gevelbreedte van drie traveeƫn, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een balkon met consoles en gietijzeren borstwering. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen, op de begane grond in vlakke, op de bovenverdiepingen in geriemde omlijstingen en voorzien van gietijzeren parapetten. De eerste verdieping wordt geaccentueerd door oren, de tweede verdieping onderscheidt zich door lateien op kraagstenen. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op tandlijst vormt de gevelbeƫindiging. De houten inkomdeur is bewaard, evenals de gietijzeren voetschraper.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 572#758.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2016


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Kunstenaarswoning Ferdinand Van Oudenhoven [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303811 (Geraadpleegd op 25-05-2020)