Twee meergezinswoningen met art-nouveau-inslag

Beschrijving

Twee aanpalende meergezinswoningen met ingehouden art-nouveau-inslag, kort na elkaar gebouwd door de Naamlooze Maatschappij "Vooruitzicht", naar ontwerpen door de architect Jules Hofman. Als eerste werd eind 1913 nummer 19 aangevat in opdracht van Jan Welvis, nummer 15 volgde in 1914 met de heer Gaul als bouwheer.

De bouw- en hypotheekmaatschappij "Vooruitzicht" werd opgericht in 1905, en is tot op vandaag als bouwbedrijf en vastgoedpromotor actief in Antwerpen. Veelal in opdracht van particulieren bouwde de maatschappij vóór de Eerste Wereldoorlog talrijke burgerhuizen in de nieuw aangelegde wijken van de stad zoals Zuid, Zurenborg en Jan Van Rijswijcklaan. Vanaf 1909 was Jules Hofman als hoofdarchitect van "Vooruitzicht" verantwoordelijk voor het ontwerp, wat de kwaliteit van de architectuur ten goede kwam. Hij bediende zich daarbij zowel van een sobere interpretatie van de art-nouveaustijl, als van een meer behoudend eclectisch of beaux-arts-idioom. “Vooruitzicht” en Hofman tekenden in de Coebergerstraat ook voor de woning Baumeister uit 1911, en de woningen Borghers en Douw uit 1912. Deze huizen behoren tot het latere werk van de architect, die sinds midden jaren 1880 actief was. Omstreeks de eeuwwisseling leverde Hofman een belangrijke bijdrage aan de Antwerpse art nouveau, met opmerkelijke panden als "De Zonnebloem" aan de Cogels-Osylei.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvatten beide rijwoningen drie bouwlagen, nummer 19 onder een zadeldak, nummer 15 onder een pseudo-mansarde (leien) met dakkapellen. De lijstgevels hebben een parement uit roomkleurige Silezische brikken in kruisverband, met spaarzaam gebruik van witte natuursteen voor de pui- en waterlijsten, balkons, hoekblokken, onderdorpels en entablementen, op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst, legt de compositie telkens de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een entablement en balkon met postamenten en smeedijzeren borstwering, beide op consoles. Verder beantwoorden beide opstanden aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van korfboogvensters met lekdrempel en bewerkte onderdorpel. Een klassiek hoofdgestel met een houten kroonlijst op klossen, tandlijst en gegroefde consoles vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters is integraal bewaard in beide panden, evenals de smeedijzeren keldertralies en gietijzeren voetschraper.

Beide plattegrond beantwoorden aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens de bouwplannen omvatten beide woningen drie huurkwartieren met een voor- en achterkamer, een keuken annex pomphuis en wc in de achterbouw. Enkel de gelijkvloerse woningen beschikken over een veranda met bovenlicht.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1913#4773 (nummer 19) en 1914#5305 (nummer 15).