erfgoedobject

Burgerhuis in eclectische stijl

bouwkundig element
ID: 303818   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303818

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in eclectische stijl in opdracht van juffrouw Berth Baumeister gebouwd door de Naamlooze Maatschappij "Vooruitzicht", naar een ontwerp door de architect Jules Hofman uit 1911. Bij de bouw werd van het vergunde ontwerp afgeweken.

De bouw- en hypotheekmaatschappij "Vooruitzicht" werd opgericht in 1905, en is tot op vandaag als bouwbedrijf en vastgoedpromotor actief in Antwerpen. Veelal in opdracht van particulieren bouwde de maatschappij vóór de Eerste Wereldoorlog talrijke burgerhuizen in de nieuw aangelegde wijken van de stad zoals Zuid, Zurenborg en Jan Van Rijswijcklaan. Vanaf 1909 was Jules Hofman als hoofdarchitect van "Vooruitzicht" verantwoordelijk voor het ontwerp, wat de kwaliteit van de architectuur ten goede kwam. Hij bediende zich daarbij zowel van een sobere interpretatie van de art-nouveaustijl, als van een meer behoudend eclectisch of beaux-arts-idioom. “Vooruitzicht” en Hofman tekenden in de Coebergerstraat ook voor de woningen Borghers en Douw uit 1912, en de woningen Gaul en Welvis uit 1913-1914. Deze huizen behoren tot het latere werk van de architect, die sinds midden jaren 1880 actief was. Omstreeks de eeuwwisseling leverde Hofman een belangrijke bijdrage aan de Antwerpse art nouveau, met opmerkelijke panden als "De Zonnebloem" aan de Cogels-Osylei.

Met een gevelbreedte van twee traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een plat dak. De lijstgevel heeft een parement uit witte Silezische brikken in kruisverband, geaccentueerd door speklagen en ontlastingsbogen uit paarsrood geglazuurde baksteen, met spaarzaam gebruik van natuursteen voor sluitstenen en hoekblokken, op een plint uit blauwe hardsteen. Axiaal van compositie, is de bovenbouw gevat binnen een korfboogliseen op kolossale pilasters. Verder is de opstand opgebouwd uit registers van achtereenvolgens korfbogige, getoogde en rondbogige deur- en vensteropeningen. Een houten kroonlijst met klossen en tandlijst, op uitgelengde hoekconsoles met wortelmotief, vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters is bewaard, evenals de gietijzeren voetschraper.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens de bouwplannen biedt de begane grond ruimte aan de gebruikelijke enfilade van salon, eetkamer en veranda, geflankeerd door de keuken met pomphuis in de achterbouw. De plattegronden van de bovenverdiepingen ontbreken in het bouwdossier.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1911#1142.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2016


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Burgerhuis in eclectische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303818 (Geraadpleegd op 12-12-2019)