Burgerhuis in eclectische stijl

Beschrijving

Burgerhuis in klassiek geïnspireerde, eclectische stijl, gebouwd in opdracht van de heer Hardt, naar een ontwerp door de architect Jos. Bascourt uit 1899.

De woning Hardt behoort tot het vroege oeuvre van Jos. Bascourt, die in 1887 debuteerde met een burgerhuis voor zijn tante Marie-Eugenie Buelens aan de Markgravelei. De architect had eerder in de jaren 1890 een reeks opdrachten uitgevoerd voor de Naamlooze Bouwmaatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in Zurenborg. Daartoe behoorden het eclectische "Café du Dôme" uit 1893 in de Grotehondstraat, en een van de meest opmerkelijke woninggroepen aan de voorname Cogels-Osylei, het monumentale "In de Sterre, de Sonne en de Mane" in neo-Vlaamserenaissance-stijl uit 1894. De woning Hardt is qua type verwant de meer bescheiden realisaties van Bascourt in Zurenborg. Vanaf eind jaren 1890 zou de architect een pioniersrol vervullen bij de introductie van de art nouveau in Antwerpen.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning twee bouwlagen onder een gemansardeerd zadeldak (leien). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met bossage op de begane grond en een pilasterordonnantie op de bovenverdieping, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de puilijst, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de bovenverdieping gemarkeerd door een balkon met consoles en balustrade. Het decor is beperkt tot het aan de second-empirestijl ontleend rozet-en-groefmotief op de brede middenpilasters, en de guirlandes op de borstwering. De gevelbeëindiging bestaat uit een klassiek hoofdgestel, samengesteld uit een gelede architraaf, een fries met voluutpatroon, en een houten kroonlijst op klossen en tandlijst; twee houten dakkapellen met driehoekig fronton. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en de vensters is bewaard, evenals de gietijzeren voetschraper.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.