erfgoedobject

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID: 303825   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303825

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit augustus 1888 opgetrokken door de aannemer Isidore De Boer, in opdracht van Gaspard Collée. Eerder dat jaar had De Boer op het aanpalende perceel al de identieke, maar vandaag verbouwde woning Bonnecandeille-Hoymans (nummer 49) opgericht, waarvan de bouwaanvraag uit maart dateert. Van de aannemer werden geen andere bouwprojecten teruggevonden. De woning Collée is een representatief en goed bewaard voorbeeld van de oorspronkelijke bebouwing in de De Braekeleerstraat, die tussen midden jaren 1880 en midden jaren 1890 tot stand kwam.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning twee bouwlagen onder een gemansardeerd zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met geblokte begane grond, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt gemarkeerd door de houten dakkapel met pilasters en driehoekig fronton. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen, de inkomdeur in hardstenen omlijsting, de bovenvenster in geriemde omlijsting met oren, sluitsteen en balustrade in de borstwering. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen, tandlijst en consoles, gekoppeld in de middenas, vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters is bewaard, evenals de gietijzeren voetschraper.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1888#1209 (nummer 51) en 1889#307 (nummer 49).

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2016


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303825 (Geraadpleegd op 23-08-2019)