erfgoedobject

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID: 303826   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303826

Juridische gevolgen

Beschrijving

Bescheiden burgerhuis in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1887 opgetrokken in opdracht van de heer H. De Graeve, door J. Mortier. Van deze aannemer zijn in Antwerpen bouwactiviteiten aanwijsbaar in de periode 1885-1897. De woning De Graeve is een representatief en goed bewaard voorbeeld van de oorspronkelijke bebouwing in de De Braekeleerstraat, die tussen midden jaren 1880 en midden jaren 1890 tot stand kwam.

Met een gevelbreedte van twee traveeƫn, omvat de rijwoning twee bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met geblokte begane grond, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst en kordonvormende lekdrempels, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van getoogde en rechthoekige muuropeningen. Daarbij wordt de bovenverdieping gemarkeerd door omlopende waterlijsten op imposten en onderdorpels met guttae. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeƫindiging. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters is bewaard, evenals de gietijzeren voetschraper.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1887#1109.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2016


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303826 (Geraadpleegd op 14-10-2019)