Burgerhuis in beaux-artsstijl

Beschrijving

Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Jeanne De Walsche, naar een ontwerp door de architect Louis Hamaide uit 1909.

De woning De Walsche behoort tot het rijpe oeuvre van Louis Hamaide. Als architect actief vanaf omstreeks 1880, beantwoordden zijn vroege ontwerpen overwegend aan het conventionele neoclassicisme. Kort vóór de eeuwwisseling liet hij zich opmerken met de rijk geornamenteerde neorenaissance-architectuur van het hotel Dierckx en het winkelhuis Heye in de Leysstraat. Omstreeks 1905 leverde de architect een bescheiden bijdrage aan de Antwerpse art nouveau, maar bleef simultaan ook ontwerpen in een klassiek geïnspireerd eclecticisme of zoals hier in beaux-artsstijl. Hamaide sloot zijn loopbaan in 1925 stijlvol af met de Herbosch Building, een vroeg voorbeeld van art deco.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op begane grond en bovenverdiepingen, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Axiaal van opzet, horizontaal geleed in een sokkelvormige pui en een rijzige bovenbouw, legt de compositie de klemtoon op de bel-etage. Deze wordt gemarkeerd door een drielicht met entablement, een centraal balkon met ijzeren leuning, beide op consoles, en guirlandes op de borstwering. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen. Eigen aan de beaux-artsstijl, is de ornamentatie ontleend aan de Lodewijk XVI-stijl. Een klassiek hoofdgestel met een houten kroonlijst op klossen en uitgelengde, met lauwerkransen versierde voluutconsoles, vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters is bewaard, evenals het smeedijzeren traliewerk van de pui.

De plattegrond beantwoordt aan de typologie van de bel-etagewoning, die over de volledige breedte wordt opgedeeld door de centraal ingeplante traphal met bovenlicht. Vermoedelijk omvat de begane grond een spreekkamer en dienstlokalen als de keuken, de bel-etage de ontvangstruimten en de tweede verdieping de privé- en slaapvertrekken.