erfgoedobject

Burgerhuis met smidse

bouwkundig element
ID
303843
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303843

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis met smidse
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Burgerhuis met smidse in eclectische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1901 gebouwd in opdracht van de heer F. Verhulst. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De lijstgevel heeft een verzorgd parement uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband met knipvoegen, kleurrijk geaccentueerd door contrasterende gele en zwarte baksteen voor speklagen, ontlastingsbogen en baksteenmozaïeken op de borstweringen en in de fries. Witte natuursteen is gebruikt voor waterlijsten, hoekblokken, sluitstenen en consoles, blauwe hardsteen voor de plint en lekdrempels. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie een lichte klemtoon op het zijrisaliet met inkompoort. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van getoogde muuropeningen met diamantkopsleutel. Een gekorniste houten kroonlijst op klossen, tandlijst en consoles vormt de gevelbeëindiging. Van het oorspronkelijk houten schrijnwerk is enkel de inkompoort bewaard; gietijzeren voetschraper.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een hoofdvolume en een smalle, ondiepe achterbouw bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens de bouwplannen omvat de begane grond een voor- en achterkamer, met de keuken annex wc in de achterbouw. Hierbij sluit de smidse aan, die de volledige breedte van het perceel beslaat.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1901#1606.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis met smidse [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303843 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.