Meergezinswoning met art-nouveau-inslag

Beschrijving

Meergezinswoning met art-nouveau-inslag, gebouwd in opdracht van Henri Snel, naar een ontwerp door de architect Frits de Mont uit 1912. Het gebouw behoort tot het vroege oeuvre van de architect, zoon van de letterkundige Pol de Mont, die actief was tot omstreeks 1950. Naast zijn praktijk als architect was Frits de Mont redactielid en productief auteur voor het Antwerpse architectuurtijdschrift De Bouwgids, de spreekbuis van de Kring voor Bouwkunde. De art-nouveauwoning die hij in 1910 voor zijn vader ontwierp op de hoek van de Jan Van Rijswijcklaan en de Markgravelei, behoort tot zijn allereerste realisaties. Vóór de Eerste Wereldoorlog liet hij zich eveneens opmerken met landhuisjes in cottagestijl.

Met een gevelbreedte van twee ongelijke traveeën, telt de rijwoning drie bouwlagen onder een plat dak. De lijstgevel heeft een sober parement uit witte Silezische brikken in kruisverband, op de begane grond doorspekt met zwarte baksteenlagen. Witte natuursteen is gebruikt voor hoekblokken, lateien, waterlijsten, dekstenen en de erkerconsole, blauwe hardsteen voor de bewerkte plint. Geleed door de puilijst en asymmetrisch van opzet, legt de compositie de klemtoon op het brede zijrisaliet. Dit laatste wordt gemarkeerd door een drielicht en een tweezijdig balkon met gebuikte ijzeren borstwering in art-nouveaustijl op de eerste verdieping. In de topgeleding wordt door middel van lijstwerk het profiel van een klokgevel gesuggereerd, het rondboogvenster geaccentueerd door een Frans balkon met dezelfde borstwering. Verder kenmerkt de opstand zich door de gevarieerde vorm van de muuropeningen. Van het houten schrijnwerk is enkel de inkomdeur bewaard.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens de bouwplannen beslaat de gebruikelijke enfilade van salon, eetkamer en veranda de begane grond, met de keuken annex pomphuis en wc in de achterbouw. De eerste verdieping is als huurkwartier ingericht, met drie kamers, een keuken en wc. Op de tweede verdieping bevinden zich twee slaapkamers en een zijkamertje.