erfgoedobject

Winkel

bouwkundig element
ID: 303858   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303858

Beschrijving

Gaaf bewaarde dorpswoning, kadastraal geregistreerd in 1927 door de Maatschappij Nationale Generale Belge de Distribution Electrique. Het pand is voorzien van een winkelpui, en deed hoogstwaarschijnlijk dienst als winkel in elektrische benodigdheden, uitgebaat en bewoond door winkelier en elektricien Emiel Genot en zijn gezin.

Kleinschalig breedhuis van één brede travee en twee bouwlagen, onder een zadeldak (kunstleien). Lijstgevel, centraal verhoogd met een afgerond dakvenster, afgelijnd door een bepleisterde bekroning onder een bolvormige piron. Bakstenen parement in kruisverband, geleed door middel van wit geschilderde, horizontale banden.

Ter hoogte van de pui is het parement wit geschilderd. De blauwe hardstenen plint vormt eveneens de basis van het centrale, afgeronde winkelraam, rechts geflankeerd door een dieper gelegen toegangsdeur. De bovenverdieping wordt gemarkeerd door een betonnen erker, ingevuld met baksteen en rustend op een kleine console met leeuwenkop. De licht getoogde vensters van de erker bewaren hun houten schrijnwerk in de vorm van guillotinevensters, ingevuld met structuurglas in de bovenlichten. Ook het houten schrijnwerk van de winkelpui is bewaard, waarbij het bovenlicht voorzien is van decoratief glas in lood met de uitbeelding van linten en bloemenmanden en -kransen.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Merchtem, afdeling II (Merchtem), 1927/41.
  • ASSELMAN R. 1997: Merchtem ons dorp, deel II. Bloemlezing. Een reeks bijdragen tot de geschiedenis van Merchtem, Merchtem, 41.

Bron     : -
Auteurs :  Verhelst, Julie
Datum  : 2017


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Winkel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303858 (Geraadpleegd op 01-06-2020)