Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Herenhuis, gebouwd als dokterswoning in opdracht van Honoré Vanderlinden, kadastraal geregistreerd in 1847 als een totale heropbouw van de voormalige bebouwing. De voorgevel werd vermoedelijk tijdens het eerste kwart van de 20ste eeuw aangepast.

Bouwheer Honoré Vanderlinden was behalve dokter, eveneens burgemeester van Merchtem tussen 1852 tot 1864. Een oude foto toont aan dat de huidige gevelindeling en muuropeningen teruggaan tot de vroegste bouwfase omstreeks het midden van de 19de eeuw. De voorgevel was op dat moment opgevat als een typische lijstgevel afgelijnd met een fries (zie de bewaarde achtergevel) en voorzien van schrijnwerk kenmerkend voor die periode, namelijk T-ramen, op de benedenverdieping beluikt. Volgens het kadaster werd de woning in 1867 uitgebreid met een serre. Vanaf 1890 werd ze bewoond door notaris Amedée Heckelers tijdens het eerste kwart van de 20ste eeuw. De typische gevelafwerking en schrijnwerk van de huidige toestand dateren waarschijnlijk uit deze periode. Tijdens de jaren 1960 werd het pand opnieuw in gebruik genomen als dokterswoning.

Breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (mechanische pannen). De lijstgevel wordt afgelijnd door een vernieuwde kroonlijst. Gecementeerd parement met op de gelijkvloerse verdieping imitatiebanden die uitwaaieren boven de muuropeningen en schijnvoegen op de bovenverdieping, gescheiden door een puilijst. De hardstenen plint wordt geopend met rechthoekige, getraliede keldervensters. De voorgevel wordt gekenmerkt door een regelmatige ordonnantie van rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempels. De bovenvensters worden verlevendigd door onderdorpels en zijn gevat in geprofileerde omlijstingen met markante, getoogde waterlijsten met gestrekte uiteinden. De vensters bewaren hun houten schrijnwerk uit de vroege 20ste eeuw, met op de gelijkvloerse verdieping een kenmerkende ovale roedeverdeling in de bovenlichten en details met meandermotief. In de rechtertravee, rechthoekige, houten toegangspoort met bovenlicht, gevat in een eenvoudige hardstenen omlijsting.

Rechter zijgevel bekleed met leien en geopend met een klein rondbogig zoldervenster, ingevuld met een bebording. Vlak bepleisterde achtergevel, afgelijnd met een fries, onder een vernieuwde kroonlijst.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Merchtem, afdeling II (Merchtem), 1847/6 en 1867/28.
  • ASSELMAN R. 1997: Merchtem ons dorp, deel II. Bloemlezing. Een reeks bijdragen tot de geschiedenis van Merchtem, Merchtem, 39-40.

Auteurs: Verhelst, Julie