Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis, kadastraal geregistreerd in 1888 als 'nieuwe opbouw' in opdracht van Giulielmus Sacré-Bauwens. Sacré was de eerste postmeester van Merchtem vanaf 1869 en installeerde in zijn woning aan de Langensteenweg een postontvangerij.

Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen, onder een zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, kunstleien), voorzien van twee gebogen dakkapellen. De lijstgevel wordt afgelijnd door een klassiek hoofdgestel met geprofileerde architraaf, een fries verlevendigd met spiegels en leeuwenkoppen, en een kroonlijst op tandlijst en voluutconsoles. Bepleisterd parement, horizontaal geleed door een hardstenen plint, een puilijst en de doorgetrokken lekdrempels van de bovenvensters.

Rechthoekige vensters openen de voorgevel en zijn op de bovenverdieping voorzien van een geriemde omlijsting met diamantkopsluitsteen, geflankeerd door acanthusbladeren. Ook de spiegels op de borstweringen zijn decoratief uitgewerkt in neoclassicistische stijl met strikken, festoenen en guttae. De twee benedenvensters zijn gevat in een vernieuwde hardstenen omlijsting. Al het schrijnwerk werd vernieuwd. De twee linkertraveeën werden op de benedenverdieping aangepast tot een korfboogpoort in een vernieuwde hardstenen omlijsting. Rechts naast de poort is een ijzeren voetschraper bewaard, ingewerkt in de plint.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Merchtem, afdeling II (Merchtem), 1888/9 (nummer 53).
  • ASSELMAN R. e.a. 1996: Merchtem ons dorp, deel I. Bloemlezing. Een reeks bijdragen tot de geschiedenis van Merchtem, Merchtem, 58.

Auteurs: Verhelst, Julie