erfgoedobject

Onze-Lieve-Vrouwekapel

bouwkundig element
ID
303864
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303864

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwekapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand, kadastraal geregistreerd in 1903 en gebouwd in opdracht van landbouwer Hendrik Van Nuffel-De Vleeshouwer. Gelegen op de zogenaamde wipweide, alwaar voorheen een staande wip stond (zie straatbeeld Gasthuisstraat).

Wegkapel in neogotische stijl op een rechthoekige plattegrond, onder een leien zadeldakje (nok loodrecht op de straat). Bakstenen parement, gecombineerd met elementen in blauwe hardsteen, namelijk de aflijnende kroonlijst en bekronend kruisbeeld, de plint en aanzet- en sluitstenen. Ook het vierlobvormig gevelveld in de voorpuntgevel is ingevuld met blauwe hardsteen en voorzien van een ruitvormige gevelplaat met opschrift: "H./ Maria/ Moeders Gods/ bid voor ons/ Amen". Centrale spitsboogvormige deuropening met bewaarde ijzeren, beglaasde toegangsdeur, decoratief uitgewerkt met centraal IHS monogram. Zijgevels geopend met een spitsboogvenster ingevuld met een glas-in-loodraam.

Verzorgd bepleisterd interieur op een marmeren plint, onder een houten spitsbooggewelf. Vloer betegeld in ruitpatroon van witte en roze marmeren tegels. Uitgewerkt marmeren altaar in neogotische stijl op een hardstenen basis, waarbij het altaarblad ondersteund wordt door twee zuiltjes en een Onze-Lieve-Vrouwebeeld het geheel bekroont.

  • Archief Heemkundige Kring Soetendaelle, Merchtemse kapelletjes; Kapellekes fietsroute.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Merchtem, afdeling II (Merchtem), 1903/29.

Auteurs: Verhelst, Julie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Onze-Lieve-Vrouwekapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303864 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.