Kruis met Christusbeeld

Beschrijving

IJzeren kruis met bronzen Christusbeeld, opgericht in 1902 ter herdenking van de familie Van Gucht-Huysegoms, aan de zogenaamde Breeweg achter het Gasthuis, ter hoogte van een oude lindeboom. Heden nog steeds aanwezig op de site van het voormalige Gasthuis, geïntegreerd in de recentere aanleg aan de rand van het Lijsterbespark.

IJzeren kruis op een halve bol, geplaatst op een hardstenen voetstuk. Tegen het kruis is een bronzen Christusbeeld bevestigd. Rond de voet van het kruis is een bronzen slang gewikkeld, die rust op een halve bol. Op het voetstuk van Christus staat de vermelding van de Parijse bronsgieterij Fonderie du Val d’Osne. Het vierzijdige voetstuk van blauwe hardsteen is afgerond naar boven toe en is rechts onderaan gesigneerd 'PRAILLE', steenhouwer uit Londerzeel. De inscriptie op het voetstuk verwijst naar de oprichting: "D.O.M./ FAMILIAE/ VAN GUCHT – HUYSEGOMS/ 1902".

• Archief Heemkundige Kring Soetendaelle, Zalig Merchtem-en (2015).
  • ASSELMAN R. 1997: Merchtem ons dorp, deel II. Bloemlezing. Een reeks bijdragen tot de geschiedenis van Merchtem, Merchtem, 108.
  • S.N. s.d.: Wandelen in groot Merchtem, s.l.

Auteurs: Verhelst, Julie