Cottage-getinte villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Cottage-getinte villa

Beschrijving

Verzorgde cottagevilla met ruime omringende tuin, kadastraal geregistreerd in 1932 als 'nouvelle construction' in opdracht van Ch. Mélotte-Vanderstraeten. Achteraan op het perceel werd toen ook een inmiddels verdwenen oranjerie ingetekend.

Charles Mélotte (1886-1944) was gerechtsdeurwaarder te Brussel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij de oprichter van het weerstandsnet 'Groupe Banco-Bayard', dat inlichtingen verzamelde over de Duitse troepenbeweging. De familie werd echter verraden en aansluitend gearresteerd. Charles Mélotte werd in augustus 1943 als politieke gevangene afgevoerd naar het concentratiekamp Gros-Rozen in Silezië waar hij door ontbering omkwam op 13 november 1944.

Rode baksteenbouw van één bouwlaag onder prominent aanwezig, overkragend mansardedak (mechanische pannen en de nok parallel met de straat), waarbij de dakvensters op hun beurt sterk overkraagd worden door uitspringende dakvlakken. De rode baksteen wordt sporadisch afgewisseld met gele voor omlijstingen en muurbanden. De verhoogde begane grond is toegankelijk via een versmallende steektrap met gebogen leuningen die uitgeeft op een overluifelde driedelige deur in een korfboogomlijsting van gele baksteen. Het schrijnwerk bleef waarschijnlijk bewaard. Opmerkelijk is de driezijdige geveluitbouw rechts die doorloopt in het mansardedak.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Hoeilaart, 1932/143.
  • QUITTELIER E. 1995: Charles Mélotte, een politiek gevangene uit onze gemeente, Zoniën 19.1, 53-55.