Serristenwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Serristenwoning

Beschrijving

Achterin gelegen serristenwoning, de enige in Hoeilaart met lichte reminiscenties aan de art-nouveaustijl en afwijkend van het in die periode gebruikelijke villatype. De woning werd kadastraal geregistreerd in 1925 in opdracht van Emile Gilbert. Op een luchtfoto van 1971 is de woning nog volledig omgeven door serres.

Op een hoogte gelegen baksteenbouw van twee traveeën en twee bouwlagen op souterrain onder mansardedak met rechts aangebouwd lager bedrijfsgedeelte. Lijstgevel met enkelhuisopstand waarbij de deurtravee geopend wordt door eenvoudige rechthoekige vensters met een beschilderde latei en een rechthoekige deur onder een geprofileerde waterlijst. De venstertravee wordt gemarkeerd door een spaarveld met een steekboogvormig benedenvenster met tussenstijl en een hoefijzerbogig bovenvenster. Het wisselende gebruik van rode en gebroken witte baksteen voor de rollagen accentueert deze vormgeving; ook voor de versiering van de borstweringen op de bovenverdieping werd contrasterende baksteen aangewend. Verwerking van blauwe hardsteen voor de plint, lekdrempels en waterlijsten. Het schrijnwerk met roedeverdeling en gehamerd glas in de bovenlichten bleef ten dele bewaard.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Hoeilaart, 1925/58.