• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

Gaaf bewaarde dorpswoning, kadastraal geregistreerd in 1915 in opdracht van de weduwe en kinderen van ‘maalder’ Jan Baptiste Sergoynne-Maes. De woning wordt ten zuidwesten geflankeerd door een ruime tuin, afgesloten met ijzeren hekwerk op een gecementeerde sokkel en tussen bakstenen pijlers.

Enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (mechanische pannen, nok evenwijdig aan de straat). Lijstgevel onder een vernieuwde kroonlijst. Decoratieve baksteenarchitectuur opgebouwd uit een roodbruin baksteenparement in kruisverband met knipvoegen, verlevendigd met muurbanden van geglazuurde witte baksteen. De plint is gecementeerd met schijnvoegen en geopend met een klein rechthoekig keldervenster in een hardstenen omlijsting. Vooruitspringende rechter venstertravee, waarbij de vensters gevat zijn in een decoratief uitgewerkt spaarveld. Korfboogvensters in de rechtertravee en rondboogvormige muuropeningen in de deurtravee, alle met rollagen verlevendigd met decoratieve, geglazuurde baksteen en gecementeerde aanzet- en sluitstenen. Alle vensters bewaren hun hardstenen lekdrempels en hun zorgvuldig uitgewerkt houten schrijnwerk met fijne roedeverdeling onder meer in de bovenlichten en delen ingevuld met structuurglas. Eveneens bewaarde rechthoekige, houten toegangsdeur onder een rondboogvormig bovenlicht.

Links achterin, naast de woning, eenlaagse uitbouw met aansluitend uitzicht.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Merchtem, afdeling II (Merchtem), 1915/24.

Auteurs: Verhelst, Julie