erfgoedobject

Serristenvilla

bouwkundig element
ID
303880
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303880

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Serristenvilla
    Deze vaststelling wordt geldig vanaf

Beschrijving

Serristenvilla uit het interbellum, volgens C. Verhaegen naar een ontwerp van Charles Mariën, met een omringende, omhaagde tuin, gelegen op de hoek met de IJzerstraat. Oorspronkelijk onbeschilderde baksteenbouw met pseudovakwerk bovenaan, zeer typisch voor de ontwerpen van Ch. Mariën. Door de recente beschildering werd gedeeltelijk ingeboet aan het decoratieve aspect van het contrast tussen de rode baksteen en de bepleisterde bovenverdieping met pseudovakwerk.

Het betreft hier een ruime villa met vrij eenvoudig basisvolume op gebosseerde onderbouw. De villa wordt gekenmerkt door verspringende bouwlagen en een karakteristiek volumespel onder een gecombineerde overkragende bedaking (pannen) die het vrij strakke volume verlevendigt net als het uitspringende balkon aan de zuidgevel. De gevarieerde muuropeningen, rechthoekig of korfbogig, behielden ten dele hun oorspronkelijk schrijnwerk, aangevuld met nieuw schrijnwerk naar oud model met kleine roedeverdeling en gehamerd glas in de bovenlichten.

  • VERHAEGEN C. s.d.: 1920-1940 Serristenvilla's in de Druivenstreek. Revalorisatie van serristenvilla's en serren te Hoeilaart, onuitgegeven eindejaarthesis, Sint-Lukas Brussel, 45-62.

Bron     : -
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Serristenvilla [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303880 (Geraadpleegd op )