Serristenvilla

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Serristenvilla

Beschrijving

Serristenvilla, voorheen met achterliggende serres op de helling, zie oude prentkaarten. Op een luchtfoto van 1971 zijn nog achterliggende serres zichtbaar.

Deze vrij typische serristenvilla uit de tweede bloeiperiode van de druiventeelt werd kadastraal geregistreerd in 1925 in opdracht van F. Leclerck-Bollaerts. Voor de bouw van de woning werd een bestaande serre afgebroken. De villa telt twee bouwlagen met een karakteristiek volumespel en is zoals gebruikelijk opgetrokken uit baksteen op een gebosseerde onderbouw contrasterend met de bepleisterde bovenbouw; het geheel is afgedekt door een gecombineerde, overkragende bedaking (pannen). Het vrij strakke basisvolume wordt verlevendigd door in- en uitspringende gevelpartijen met het typische houtwerk, zoals de portiek aan de inkom en de bekroning van de driezijdige erker in de vorm van een overdekt balkon. De rechthoekige muuropeningen werden voorzien van vernieuwd schrijnwerk.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Hoeilaart, 1925/77.