Serristenwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Serristenwoning

Beschrijving

Serristenwoning met beeldbepalende inplanting op de zuidelijke helling van de Karrenberg, die eertijds volledig bezaaid was met serres, zie oude foto’s en prentkaarten. De woning werd in 1913 als 'demolition entière, nouvelle construction' geregistreerd op het kadaster in opdracht van Arnoldy Raes 'wijndruifkweeker Hoeylaert'. Het betreft een voorbeeld van een eenvoudige serristenwoning uit de eerste bloeiperiode van de druiventeelt. Vrijstaande tweegevelwoning, opgetrokken uit baksteen met een traditionele opbouw, twee traveeën en twee bouwlagen onder kunstleien bedaking. Typische combinatie van een afgeknotte puntgevel voor het linkse vensterrisaliet en een lijstgevel voor de rechtse deurtravee. Het geheel heeft een hardstenen plint aan de voorzijde, gecementeerd elders, en wordt getypeerd door de decoratieve verwerking van gele baksteen voor borstweringen en ontlastingsbogen. De venstertravee wordt gemarkeerd door een rechthoekig spaarveld uitlopend op een hoefijzerboog, afgelijnd met gele baksteen. De segmentbogige muuropeningen met hardstenen lekdrempels op rolwerkconsoles zijn voorzien van vernieuwd schrijnwerk naar oud model.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Hoeilaart, 1913/69.