Sint-Jozefs Vrije Beroepsschool, heden Sint-Vincentiuscollege

Beschrijving

Voormalig hoofdgebouw van de Sint-Jozefs Vrije Beroepsschool, met achterliggende klaslokalen en werkplaatsen uitziend op koer met een naar het vooroorlogse uitzicht gereconstrueerde poort aan de Harpestraat; laatst genoemde mondt uit in de Sint-Jacobsstraat ter hoogte van een woning horend bij het schoolcomplex; het geheel vermoedelijk naar ontwerp van architect J. De Meyere (Kortrijk) van 1923. November 1954: verhuis van de Vrije Beroepsschool naar nieuwe gebouwen buiten de stad, zie het huidig Vrij Technisch Instituut aan de Augustijnenstraat nummer 58. Het vrijgekomen schoolcomplex is sindsdien opgenomen bij het Sint-Vincentiuscollege.

Twee trapgevels (11 treden + topstuk) van gele baksteen op hoge plint van Atrechtse zandsteen en Euvillesteen met getraliede, rechthoekige kelderopeningen. Versierde muurankers. Imitatieve architectuur geïnspireerd op de lokale renaissancestijl zie overgenomen elementen: de horizontale gevelgeleding door middel van kordonvormende lekdrempels, hoofdgestel met onder meer trigliefen en tandlijst, en de doorgetrokken druiplijst; de korfboogomlijsting van de verdiepte kruiskozijnen met kleine roedeverdeling, en voornamelijk het aediculavenster met schelpvulling en rolwerk in beide geveltoppen. Neobarokke poortomlijsting van Euvillesteen (?). Korfboogpoort met sluitsteen en imposten, gevat in rechthoekige omlijsting van geblokte pilasters met gekornist hoofdgestel, in het midden bekroond door rondboognis met schelpvulling, beeld van Sint-Jozef met Kind Jezus en vaasbekroning; links en rechts, door voluut met vaas.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine