Sint-Jozefs Vrije Beroepsschool, heden Sint-Vincentiuscollege

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Ieper
Straat Menenstraat
Locatie Menenstraat 18, Ieper (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Ieper (actualisaties: 01-08-2008 - 31-08-2008).
  • Adrescontrole Ieper (adrescontroles: 08-02-2008 - 11-02-2008).
  • Inventarisatie Ieper (geografische inventarisatie: 01-01-1987 - 31-12-1987).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Sint-Jozefs Vrije Beroepsschool, heden Sint-Vincentiuscollege

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalig hoofdgebouw van de Sint-Jozefs Vrije Beroepsschool, met achterliggende klaslokalen en werkplaatsen uitziend op koer met een naar het vooroorlogse uitzicht gereconstrueerde poort aan de Harpestraat; laatst genoemde mondt uit in de Sint-Jacobsstraat ter hoogte van een woning horend bij het schoolcomplex; het geheel vermoedelijk naar ontwerp van architect J. De Meyer (Kortrijk) van 1923. November 1954: verhuis van de Vrije Beroepsschool naar nieuwe gebouwen buiten de stad, zie het huidig Vrij Technisch Instituut aan de Augustijnenstraat nummer 58. Het vrijgekomen schoolcomplex is sindsdien opgenomen bij het Sint-Vincentiuscollege.

Twee trapgevels (11 treden + topstuk) van gele baksteen op hoge plint van Atrechtse zandsteen en Euvillesteen met getraliede, rechthoekige kelderopeningen. Versierde muurankers. Imitatieve architectuur geïnspireerd op de lokale renaissancestijl zie overgenomen elementen: de horizontale gevelgeleding door middel van kordonvormende lekdrempels, hoofdgestel met onder meer trigliefen en tandlijst, en de doorgetrokken druiplijst; de korfboogomlijsting van de verdiepte kruiskozijnen met kleine roedeverdeling, en voornamelijk het aediculavenster met schelpvulling en rolwerk in beide geveltoppen. Neobarokke poortomlijsting van Euvillesteen (?). Korfboogpoort met sluitsteen en imposten, gevat in rechthoekige omlijsting van geblokte pilasters met gekornist hoofdgestel, in het midden bekroond door rondboognis met schelpvulling, beeld van Sint-Jozef met Kind Jezus en vaasbekroning; links en rechts, door voluut met vaas.

Bron: Delepiere A.-M., Huys M. & Lion M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine & Lion, Mimi

Datum tekst: 1987

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Menenstraat

Menenstraat (Ieper)

U kunt deze pagina citeren als:

Agentschap Onroerend Erfgoed 2018: Sint-Jozefs Vrije Beroepsschool, heden Sint-Vincentiuscollege [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30389 (geraadpleegd op ).
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.