Dokterswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dokterswoning

Beschrijving

Villa uit het interbellum met beeldbepalende inplanting boven het straatniveau en omgeven door een omhaagde tuin. De woning werd kadastraal geregistreerd in 1924 in eigendom van F.P. Vandervaeren. Frans Vandervaeren (1890-1975) was geneesheer en oefende in deze woning zijn dokterspraktijk uit. In de periode 1939-1974 was hij burgemeester van Hoeilaart.

Baksteenbouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder overkragend pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat en decoratief uitgewerkte, omlopende houten kroonlijst. Het vrij eenvoudige basisvolume met lijstgevel op gecementeerde plint, wordt verlevendigd door het gebruik van een getrapt vensterrisaliet (drie treden + topstuk), erkers met bekronende terrassen afgezet met een ijzeren leuning en bepleisterde zijgeveltoppen met pseudovakwerk. Eenvoudige steekbogige muuropeningen met bewaard schrijnwerk, verbonden door omlopende bepleisterde muurbanden.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Hoeilaart, 1924/82.
  • DEWIT R. & VAN LOON R. s.d.: Hoeilaart mijn dorpje vroeger en nu, Hoeilaart, 34.
  • VAN ORSHOVEN A. 2003: 500 jaar Vandervaerens in Hoeilaart, Bijdrage XXIV tot de geschiedenis van IJse-, Lane- en Dijleland, Hoeilaart, 85-87.