erfgoedobject

Villa Van Peer naar ontwerp van Jo Crépain van 1987

bouwkundig element
ID: 303895   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303895

Beschrijving

Postmodernistische villa van 1987 naar een ontwerp van Jo Crépain.

De villa betreft een architecturaal totaalconcept met in westelijke richting zicht op het Zoniënwoud, hoewel enigszins verborgen door de hoge haag die het perceel omgeeft.

Het betreft een achterin gelegen, vrijstaande woning die volgens het ontwerp werd opgetrokken in roze betonsteen, doch naderhand een antracietgrijze kaleilaag kreeg. Het geheel bestaat uit drie parallelle beuken, waarvan het inspringende centrale volume de inkom en de keuken bevat. In het oorspronkelijke ontwerp was hier ook de garage voorzien. Het westelijke volume, het dichtst bij de straat gelegen omvat het atelier, terwijl het oostelijke volume via een gevelbreed terras met een pergola in gegalvaniseerd staal uitgeeft op de tuin. Hier bevinden zich de zit- een eetruimte met op de duplex een tv-hoek. Beide volumes hebben een plat dak en een strak geritmeerde buitengevel met hoge rechthoekige muuropeningen voor een maximale lichtinval, aan de straatzijde geheel aan de achterzijde gedeeltelijk ingevuld met glasdallen. De slaapkamers bevinden zich onder het gebogen dak van de middenbeuk.

De tuin werd mogelijk samen met de woning ontworpen en vertoont een vrij strakke aanleg.

  • BORKA M. & JANSSENS K. 2003: Jo Crépain Architect '73-'03, Oostkamp, 131.

Bron     : -
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2017


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Villa Van Peer naar ontwerp van Jo Crépain van 1987 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303895 (Geraadpleegd op 02-06-2020)