Tuinpaviljoen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Hoeilaart
Deelgemeente Hoeilaart
Straat Waversesteenweg
Locatie Waversesteenweg zonder nummer, Hoeilaart (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Hoeilaart (geografische herinventarisatie: 03-08-2015 - 22-12-2017).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Tuinpaviljoen, volgens de huidige eigenares, voorheen gebruikt als chauffeurswoning, bij het eclectische burgerhuis op nummer 29, waarvan het perceel zich voorheen tot hier uitstrekte. Momenteel gelegen in de tuin van nummer 25 en in gebruik als tuinpaviljoen. Voortgaande op het uitzicht vermoedelijk daterend uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Het paviljoen staat niet ingetekend op het kadaster.

Onderkelderd paviljoen met rechthoekige basis voor de polygonale plattegrond van de sterk verhoogde begane grond die toegankelijk is via een bruggetje in rotsimitatie. De (kelder)basis is afgelijnd door een overhoekse baksteenfries en wordt geopend door smalle licht getoogde vensters. Het geheel is opgetrokken uit rode baksteen onder kunstleien bedaking. Decoratieve verwerking van gesinterde baksteen voor de bovenbouw: een getande muurband die omloopt boven de getoogde muuropeningen, de lekdrempels en spiegels op de borstweringen, de aflijnende boogfries en tot slot de steigergaten. Het schrijnwerk werd integraal vernieuwd. Het paviljoentje wordt ten zuidoosten geflankeerd door een ronde toren met trap naar de zolder en bovenaan uitgewerkt als duiventoren. Rondboogvensters in een omlijsting van gesinterde baksteen.

Het interieur omvat een eenvoudige bepleisterde en beschilderde ruimte met mogelijk later ingebrachte schouw.

Bron: -

Auteurs: Kennes, Hilde

Datum tekst: 2017

Relaties

maakt deel uit van Waversesteenweg

Waversesteenweg (Hoeilaart)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.