erfgoedobject

Serristenvilla

bouwkundig element
ID
303905
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303905

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Serristenvilla
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Boven het straatniveau gelegen serristenvilla met sterk begroeide voortuin, uit de tweede bloeiperiode van de druiventeelt. Aan de straat is het perceel afgezet door een breukstenen muurtje bekroond met buisleuningen tussen kleine pijlers.

Deze gaaf bewaarde villa, opgetrokken uit baksteen, werd kadastraal geregistreerd in 1928 als regularisatie van 1926 in eigendom van A. Eggerickx-Goossens. Met een onregelmatige travee-indeling en twee bouwlagen op een gebosseerde onderbouw onder complexe bedaking, vertoont de villa een onregelmatige plattegrond. Het volumespel bestaande uit de afwisseling van een afgeknotte puntgevel en de licht achteruitspringende lijstgevel, wordt bijkomend geaccentueerd door de aanwezigheid van de boven elkaar geplaatste en bepleisterde driezijdige erkers, waarvan die op de bovenverdieping kleiner is. De rechthoekige (erkers) en getoogde muuropeningen behielden voor een groot deel hun oorspronkelijk schrijnwerk met kleine roedeverdeling en gehamerd glas in de bovenlichten. Afwijkende vormgeving van het hoefijzervormige topvenster.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Hoeilaart, 1928 (eerste semester)/36.

Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Serristenvilla [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303905 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.