Willem Eggerickxstraat

Beschrijving

Deze eenzijdig bebouwde straat langs de oostzijde van het Ruusbroeckpark was in oorsprong een deel van de Vlaanderveldstraat. Na de Tweede Wereldoorlog werd dit stuk als nieuwe straat afgesplitst en genoemd naar Willem Eggerickx, burgemeester van Hoeilaart in de periode 1879-1895.

Vanaf de Désiré Vandervaerenstraat vertoont de straat een karakteristieke doorsneebebouwing van burgerhuizen uit het interbellum: nummer 21 kadastraal geregistreerd in 1937 in opdracht van Camiel Brenart-Cockaerts, steenkapper, nummer 23 in 1934 in opdracht van Jean-Edouard Lievens-Decafmeyer, nummer 27 in 1934 in opdracht van Ludger Joseph Piret-Bruylandt, handelaar, nummers 33 en 35 respectievelijk in 1928 en 1925 en nummer 41 in 1929 in opdracht van Emile, Clement Charlier-Stas, 'entrepreneur'. Het nummer 35 lijkt trouwens sterk op de serristenvilla aan de Jezus-Eiksesteeenweg 88, doch is iets eenvoudiger uitgewerkt.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Hoeilaart, 1937/22 (nummer 21), 1934/6 (nummer 23 en 27), 1928(1-7)/34 (nummer 33), 1925/26 (nummer 35), 1929/25 (nummer 41).
  • VAN ORSHOVEN A. 2003: 500 jaar Vandervaerens in Hoeilaart. Bijdrage XXIV tot de geschiedenis van IJse-, Lane- en Dijleland, Hoeilaart, 19.