erfgoedobject

Modernistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
303907
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303907

Juridische gevolgen

Beschrijving

Dit modernistisch burgerhuis, in halfopen bebouwing, werd in 1940 kadastraal geregistreerd als 'nieuwe opbouw' in eigendom van Eduard Gilbert-Muyldermans, druivenkweker. Het voortuintje wordt aan de straat afgezet door een laag bakstenen muurtje met verticaal metselverband en hardstenen dekplaat. De woning werd volgens C. Verhaegen ontworpen door architect Stordeur.

Met een gevelbreedte van twee traveeën bestaat dit pand uit drie bouwlagen met karakteristiek volumespel onder een plat dak. De lijstgevels hebben een parement van geelbruine baksteen op een tegelplint. De voorgevel wordt gemarkeerd door een rechthoekige erker over de tweede en derde bouwlaag. De gevels worden geopend door rechthoekige vensters van variërende grootte en oculi in de trapkoker. Met uitzondering van de rondboogdeur in tegelomlijsting en de oculi met bewaard glas in lood werd het schrijnwerk vernieuwd.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Hoeilaart, 1940/13.
  • Mondelinge informatie verkregen van Chris Verhaegen (25 oktober 2016).

Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Modernistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303907 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.