erfgoedobject

Interbellumpand

bouwkundig element
ID
303908
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303908

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Interbellumpand
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Burgerhuis met voortuin uit het interbellum.

De woning werd in 1932 kadastraal ingetekend als 'nouvelle construction' in eigendom van Ernest Jan Denayer-Blommaert, beenhouwer. Volgens de bijhorende staten werd de woning in gebruik genomen op 1 september 1932.

De woning telt twee traveeën en twee bouwlagen en is opgetrokken uit baksteen op een plint van blauwe hardsteen, gecementeerd met schijnvoegen in de zijgevel; het geheel is afgedekt door een half schilddak (pannen) met omlopende, decoratief uitgewerkte houten kroonlijst. Zoals gebruikelijk in die periode vertoont het geheel een opmerkelijk volumespel door de combinatie van een inspringende deurtravee met lijstgevel en portiek op de begane grond, en een breder uitgewerkte venstertravee met gebogen geveltop en een driezijdige erker. Een aantal elementen, zoals de portiek met balusterafsluiting, erker, fries, vensterbekroningen en de gebogen geveltop, zijn voorzien van een geschilderde bepleistering waardoor ze sterk contrasteren met de rode baksteen. De gevarieerde muuropeningen werden ingevuld met nieuw schrijnwerk. Opmerkelijk is de verzorgde uitwerking van de geveltop refererend aan een pseudo-fronton en de stenen portiek die versierd is met medaillons en een sluitsteen met druiventrossen.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Hoeilaart, 1932/38.

Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Interbellumpand [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303908 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.