Ensemble van paardenstallen

Beschrijving

Gaaf bewaard ensemble van paardenstallen uit het begin van de 20ste eeuw, waarvan de oprichting kadert in de nabijheid van de paardenrenbaan van Groenendaal. In 1912 registreerde het kadaster ter plaatse van nummer 141 de sloop van de hier aanwezige serres en de verkoop en oprichting van 'boxen' met als eigenaar de Maatschappij 'Société civile d’encouragement de Belgique', Brussel. De oorsprong van deze vereniging klimt op tot 9 februari 1834 toen de 'Société d’Encouragement pour l’Amélioration des Races de Chevaux et le Développement des Courses en Belgique' haar eerste Algemene Vergadering hield. Naast de 'verbetering van het paardenras' en de promotie van paardenrennen nam de vereniging ook het beheer van paardenfokkerijen op zich. Vandaag zijn de stallen in gebruik als manege.

De twee haaks op de straat ingeplante vleugels (nummer 141) liggen ten oosten en ten westen van een geasfalteerde binnenplaats met centraal een eenvoudige woning. Het betreft functionele bakstenen gebouwen van één tot anderhalve bouwlaag onder overkragende lessenaarsdaken op schoorstukken. De witgeschilderde gevels op gepikte plint verspringen in hoogte en worden sterk geritmeerd door de regelmatige opvolging van steekboogdeuren en -vensters, van elk één per box, evenals een paardenring. De oostelijke rij ligt voor een deel rug aan rug met de gelijkaardige paardenstallen van nummer 139, waarvan de kadastrale registratie van de aankoop door dezelfde maatschappij en de bouw van boxen dateert van 1913.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Hoeilaart, 1912/134, 1913/71.
  • DEN HOLLANDER M. 2006: Sport in ’t Stad. Antwerpen 1830-1914, Leuven, 96-97.