Steenhouwerij H. Van Waes

Beschrijving

Henri Van Waes, een meester-steenhouwer die in de Plankenbergstraat 4 in Deurne woonde, vestigde zich in 1927 met een nieuwe woonst en werkplaats in de Boshovestraat. Het bouwdossier geeft de naam van de ontwerper van het pand niet prijs.

Steenhouwerij H. Van Waes is gelegen in het centrale stuk van de Boshovestraat, tussen de Leeuwlantstraat en de Ter Rivierenlaan. De rechthoekige, grote bouwblokken in dit deel van de verkaveling, bevatten grote percelen die nijverheden met grote opslag- of werkplaatsen mogelijk maakten. Het pand, met een gevel in een eenvoudige maar verzorgde art-decostijl en met brede poort op de begane grond, getuigt op een kwalitatief-architecturale manier van de nijverheidsfunctie in dit deel van de straat.

Het voorhuis van de steenhouwerij is opgetrokken in art-decostijl, en is door het gebruik van verfijnde decoratie in natuursteen een uitstekend visitekaartje voor het bedrijf. Het pand telt twee traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. De rode bakstenen lijstgevel rust op een hoge hardstenen plint en kreeg accenten in witte natuursteen. Meest opvallend zijn de muurvelden in de puilijst van de begane grond, waar behalve het opschrift "H. VAN WAES STEENHOUWERIJ" boven de brede poort, ook de attributen van de steenhouwer zijn afgebeeld. De brede speklagen in witte natuursteen op de eerste en tweede bouwlaag fungeren ook als rechte latei voor poort- en vensteropeningen. De derde bouwlaag vormt de bekroning van de gevel, met rondboogvensters onder een natuurstenen rollaag en met de natuurstenen beëindiging van de drie pilasters die de gevel verticaal ritmeren en de gebogen, verhoogde hardstenen kroonlijst begeleiden. De gesculpteerde versieringen zijn verschillend van stijl: de rocailles in de bovengevel zijn zeer verfijnd en historiserend, terwijl de attributen en de geribde panelen op de borstweringen eigentijdser en iets grover van uitwerking zijn. Het houtwerk van poort en vensters is grotendeels vernieuwd, met behoud van de bovenlichten boven de poort, met houten roedeverdeling.

De brede, rechthoekige poort, voorzien van hardstenen stootblokken en gevat in een hardstenen omlijsting, geeft toegang tot de ruime achtertuin, wellicht vroeger met werkplaats. De rechter travee wordt ingenomen door een voor- en een achterkamer met tussenin een trappenhuis. In een lagere achterbouw achteraan, een toilet en pomphuis. De verdiepingen hebben een indeling met drie even grote kamers, met smalle achterkamer waarin toilet en pompsteen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 329 # 2105.