erfgoedobject

Dorpswoning

bouwkundig element
ID
303913
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303913

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Dorpswoning, kadastraal geregistreerd in 1932 onder autogeleider Petrus Croes-Stroobants. Eenvoudig voorbeeld van een interbellumwoning, doch representatief omwille van het gaaf bewaarde schrijnwerk.

Breedhuis van vier à drie traveeën (van onder naar boven) en twee bouwlagen, onder een vernieuwd zadeldak. Vlak rood baksteenparement in kruisverband, met decoratieve variaties op de bovenverdieping en heden ter hoogte van de benedenverdieping geschilderd. Blauwe hardstenen plint en lekdrempels. De gevel wordt geopend met rechthoekige vensters, op de bovenverdieping onder bepleisterde en geschilderde lateien. Bewaard houten schrijnwerk met roedeverdeling en structuurglas in de bovenlichten; guillotinevensters op de begane grond. Ook het houten schrijnwerk van de deuren is bewaard: rechthoekige poort in de rechter travee, links geflankeerd door een verzorgde toegangsdeur met bloemmotieven in het houtwerk en met een glas-in-loodraam in het bovenlicht met florale uitbeelding.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Merchtem, afdeling II (Merchtem), 1932/39.
  • ASSELMAN R. e.a. 1996: Merchtem ons dorp, deel I. Bloemlezing. Een reeks bijdragen tot de geschiedenis van Merchtem, Merchtem, 96.

Auteurs: Verhelst, Julie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303913 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.