• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

U-vormige hoeve, in kern teruggaand tot een boerenwoning, kadastraal geregistreerd in 1876 in opdracht van landbouwer Andreas Fieremans. Op dat moment kwam ook een losstaand bijgebouw ten zuidoosten van de woning tot stand. Het kadaster registreerde in 1887 een bakhuis ten zuidwesten van de boerenwoning. Omstreeks 1943 verdwenen de bijgebouwen en werd de boerenwoning aan weerszijden uitgebreid met stallen en schuur tot een U-vormige bebouwing.

De hoeve is ingeplant rond een vernieuwd gekasseid erf, dat aan de straatzijde is afgesloten door een afsluitingsmuur en ijzeren hek, en ten zuidoosten door een beukenhaag. Ten zuidoosten van het woonhuis bevindt zich een notenboom en een bakhuisje op de perceelsgrens.

Woonhuis van zes traveeën en één bouwlaag, onder een zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde en bepleisterde baksteenbouw op een gecementeerde plint, waarbij de voorgevel afgelijnd wordt door een muizentand onder de dakgoot. Rechthoekige beluikte vensters met schrijnwerk vernieuwd naar oud model.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Merchtem, afdeling I (Merchtem), 1877/14, 1887/40 en 1943/38.

Auteurs: Verhelst, Julie