• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen, kadastraal geregistreerd in 1932 en gebouwd in opdracht van landbouwer Jozef Wijnants – Van den Bril. Vergroting met de ten westen van het erf gelegen schuur, geregistreerd in het kadaster in 1942.

De hoevegebouwen zijn geschikt rond een rechthoekig erf, en bestaan uit een woonhuis ten zuiden, gericht naar de straat en voorzien van een voortuin, L-vormige stallingen ten oosten en noorden, en een schuur ten westen.

Boerenwoning in een decoratieve baksteenarchitectuur, opgevat als een woning van één bouwlaag onder een vernieuwd leien, verhoogd mansardedak (nok evenwijdig aan de straat). Contrastwerking tussen het roodbruine baksteenparement in kruisverband en de gecementeerde geveldelen en -top, en de hardstenen plint. De dynamiek wordt versterkt door de levendige gevelopbouw met een tweezijdige erker op de benedenverdieping van de twee linkertraveeën, onder een mijtervormige gevelverhoging ingewerkt in het dak. De voorgevel wordt geopend met rechthoekige vensters, waarvan het schrijnwerk vermoedelijk volledig werd vernieuwd.

Ten oosten van het erf, stallen uitgewerkt als een baksteenbouw onder een afgewolfd schilddak (pannen, nok loodrecht op de straat), geritmeerd door een aantal dakvensters met houten bebording in de top. Gelijkaardig materiaalgebruik als het woonhuis, met stalpoorten en muuropeningen onder gecementeerde lateien. Ten westen van het erf staat de later gebouwde langsschuur (nok loodrecht op de straat), meer bepaald een verankerde baksteenbouw geopend naar het zuiden met een rechthoekige toegangspoort.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Merchtem, afdeling II (Merchtem), 1932/53 en 1942/26.

Auteurs: Verhelst, Julie