Burgerhuis naar ontwerp van Jean De Roy

Beschrijving

Modernistisch getint burgerhuis, gebouwd naar ontwerp van de Merchtemse architect Jean De Roy (zie signatuur “J. De Roy / Bouwm.” in de plint), en kadastraal geregistreerd in 1940. Het rechts aanpalende pand (nummer 67) sluit er vormelijk bij aan, maar werd pas in de tweede helft van de jaren 1950 gebouwd naar ontwerp van architect De Boeck.

Burgerhuis van drie traveeën en tweeënhalve bouwlaag onder een zadeldak (nok evenwijdig aan de straat). De lijstgevel wordt afgelijnd door een aan één zijde gebogen, vernieuwde kroonlijst. Oranje baksteenparement in halfsteensverband op een plint van bruine geglazuurde tegels, afgelijnd met blauwe hardsteen.

De toegangsdeur wordt rechts geflankeerd door een muurdam afgewerkt met geglazuurde tegeltjes en een verhoogde hardstenen plint met een ingewerkte brievenbus, een aansluiting op het waternet en rechts onderaan de gevelsteen met vermelding van de architect. De gevel wordt verlevendigd door een uitkragend, afgerond gevelvlak op de bovenverdiepingen, voorzien van een rond venster in de deurtravee. De rechtertravee is geopend door een ladderraam ingevuld met decoratief glas in lood onderbroken door brede lateien afgewerkt met geglazuurde tegels. Het schrijnwerk van de rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempels is vernieuwd, op uitzondering na van de bewaarde houten, rechthoekige toegangsdeur met decoratief ijzeren deurrooster.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Merchtem, afdeling II (Merchtem), 1940/15 en 1958/71.

Auteurs: Verhelst, Julie