erfgoedobject

Arbeiderswoning

bouwkundig element
ID
303938
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303938

Beschrijving

Relatief gaaf bewaarde, kleinschalige arbeiderswoning, daterend uit eind 18de-begin 19de eeuw. Het volume lijkt immers nog niet aanwezig op de Ferrariskaart (jaren 1770), maar werd wel aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1830) en onderging sindsdien geen wijzigingen.

Breedhuisje van drie traveeën en één bouwlaag onder een zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, mechanische pannen). Lijstgevel onder een uitkragende daklijst en vernieuwde dakgoot. Verankerde, wit geschilderde baksteenbouw op een gecementeerde plint. Rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempels onder gecementeerde lateien, en met restanten van natuursteen naast de vensters. De vensters bewaren hun origineel schrijnwerk en zijn beluikt, waarbij de luiken worden vergrendeld met figuratief uitgewerkt luikwervels. In de rechtertravee rechthoekige beglaasde en betraliede, houten toegangsdeur met bovenlicht.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Primitief kadaster Merchtem, afdeling II (Merchtem).

Bron     : -
Auteurs :  Verhelst, Julie
Datum  : 2017


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Arbeiderswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303938 (Geraadpleegd op 22-06-2021)