Loopgraven in kasteeldomein Groenendaal

Beschrijving

In het noorden van kasteeldomein Groenendaal liggen onder bos ongeveer 230 m loopgraven die in noordwest-zuidoostelijke richting zijn georiënteerd. De huidige diepte bedraagt ongeveer 80 cm. Omwille van de hoge grondwaterstand in dit deel van vochtig Haspengouw waren de loopgraven oorspronkelijk wellicht niet veel dieper uitgegraven. Om toch voldoende bescherming te bieden, werd de borstwering in dergelijke omstandigheden meestal uit zandzakjes opgetrokken. Opvallend zijn enkele aangeaarde, hoefijzervormige verhogingen die waarschijnlijk als geschutplatform dienden. Twee daarvan sluiten op de loopgraven zelf aan.

Wanneer de loopgraven zijn aangelegd, is onbekend. De nabijheid bij het Albertkanaal dat in de jaren 1930 door het Belgisch leger als dekkingstelling tegen een Duitse inval werd uitgerust, zou het ontstaan van de loopgraven in deze periode kunnen doen vermoeden. Maar daarvoor is de afstand wel erg groot. Een andere mogelijkheid is dat de omgeving als militair oefenterrein dienst deed, of verbonden was met de activiteiten van het Geheim Leger dat hier tijdens de Tweede Wereldoorlog in de buurt actief was.

Ook in het nabijgelegen Munsterbos en op een terrein bij het Albertkanaal in Gellik werden de resten van loopgraven gevonden.

Auteurs: Verboven, Hilde