Meergezinswoning in beaux-artsstijl

Beschrijving

Meergezinswoning in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van de heer Fr. Voordeckers, naar een ontwerp door Raymond Ceurvorst uit 1922. Het gebouw behoort tot de vroegste realisaties van de architect, wiens loopbaan kort na de Eerste Wereldoorlog van start was gegaan. Een gemeenschappelijk kenmerk van zijn eerste ontwerpen, is de veeleer conventionele gevelcompositie in combinatie met een discrete ornamentatie, die al snel evolueert naar een gematigde art deco. Uit de associatie met Cornelius Sol begin jaren 1930, kwam een van zijn belangrijkste realisaties voort, de eenheidsbebouwing van het Gemeenteplein in Mortsel. Actief tot midden jaren 1950, evolueerde zijn architectuur naar een ingehouden modernisme.

Met een gevelbreedte van twee traveeën, omvat de rijwoning vier bouwlagen onder een pseudo-mansarde. De lijstgevel heeft een parement uit witte natuursteen, op een plint uit blauwe hardsteen. Asymmetrisch van opzet, legt de compositie de klemtoon op het brede zijrisaliet. Dit laatste wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een bow-window met smeedijzeren balkon, hogerop door kolossale pilasters, waarvan het kapiteel is versierd met stafwerk, een guirlande en schijf; dakkapel met klauwstukken als bekroning. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig compositieschema, met een rondbogige garagepoort, en registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen , op de bovenverdiepingen in vlakke omlijsting. Een houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging. Fraaie smeedijzeren garagepoort, inkomdeur en tralie naar klassiek patroon; vernieuwd vensterschrijnwerk.

Het programma omvat drie appartementen met een identieke L-vormige plattegrond, ontsloten door de zijdelings ingeplante, gemeenschappelijke inkom- en traphal. Een garage en conciërgewoning neemt de begane grond in. De flats bestaan uit een woonkamer annex kantoor vooraan, de hal, twee slaapkamers, een badkamer en wc in de middenzone, en de keuken met terras achteraan. Het dakniveau herbergt vier mansardekamers.