erfgoedobject

Burgerhuis in beaux-artsstijl

bouwkundig element
ID
303955
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303955

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in ingehouden beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van L. Loosen, naar een ontwerp door Florent Vaes uit 1925. De architect was vóór de Eerste Wereldoorlog een aantal jaren succesvol geassocieerd met zijn schoonbroer, architect Joan Coninck Westenberg. Naast het meer klassieke burgerhuis in beaux-artsstijl waarvan de woning Beets uit 1912 verderop aan de Desguinlei een representatief voorbeeld is, legde het bureau zich in het bijzonder toe op de pittoreske cottagevilla. Tijdens het interbellum bouwde Vaes een zelfstandige loopbaan uit in dienst van de betere kringen, met villa’s, burgerhuizen en appartementsgebouwen in beaux-artstijl, cottagestijl of een ingehouden art deco. Representatief voor zijn landhuizen is de villa Samuels uit 1922 aan de Acacialaan. Van zijn appartementsgebouwen van hoge standing, behoort de "Résidence du Centenaire" uit 1931 op de hoek van de Koninklijkelaan en de Elisabethlaan in Berchem tot de meest imposante en luxueuze.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De lijstgevel onderscheidt zich door een parement uit witte natuursteen met een discreet vlakreliëf en sobere profileringen, op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door waterlijsten en asymmetrisch van opzet, legt de compositie de klemtoon op het brede zijrisaliet. Dit laatste wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een bow-window met bewerkte console, waarbij de balustrade aansluit van het drielicht op de tweede verdieping. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van getoogde of rechthoekige muuropeningen. Een houten kroonlijst op klossen en een blinde attiek vormen de gevelbeëindiging. De houten inkomdeur is bewaard, evenals de smeedijzeren keldertralies.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens de bouwplannen beslaat de gebruikelijke enfilade van salon, eetkamer en veranda met bovenlicht de begane grond, geflankeerd door de keuken annex pomphuis, wc en wasplaats in de achterbouw. De eerste verdieping omvat twee slaapkamers, een badkamer, de linnenkamer en twee achterkamers, de tweede verdieping twee slaapkamers en een badkamer.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1925#20535.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in beaux-artsstijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303955 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.