erfgoedobject

Burgerhuis in eclectische stijl

bouwkundig element
ID
303958
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303958

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in eclectische stijl, in opdracht van Jules Ost gebouwd door de Naamlooze Maatschappij "Vooruitzicht", naar een ontwerp uit 1908. Uit het bouwdossier valt de ontwerper niet af te leiden.

De bouw- en hypotheekmaatschappij "Vooruitzicht" werd opgericht in 1905, en is tot op vandaag als bouwbedrijf en vastgoedpromotor actief in Antwerpen. Veelal in opdracht van particulieren bouwde de maatschappij vóór de Eerste Wereldoorlog talrijke burgerhuizen in de nieuw aangelegde wijken van de stad zoals Zuid, Zurenborg en Jan Van Rijswijcklaan. Vanaf 1909 werd Jules Hofman door "Vooruitzicht" als hoofdarchitect geëngageerd, wat de kwaliteit van de architectuur ten goede kwam.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning twee bouwlagen onder een zadeldak. De lijstgevel heeft een parement uit witte Silezische brikken in kruisverband, met schaars gebruik van witte natuursteen en blauwe hardsteen voor de plint, waterlijsten, hoekblokken en sluitstenen. Asymmetrisch van opzet, geleed door de puilijst en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op het brede zijrisaliet. Dit laatste is uitgewerkt als een tuitgevel met schouderstukken en bolornamenten, en wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een houten erker met consoles en afdak. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit getoogde en rondboogopeningen met sluitsteen. Een houten kroonlijst boven een diamantkopfries in dambordpatroon vormt de gevelbeëindiging. Houten inkomdeur, verder vernieuwd schrijnwerk; behouden keldertralies uit smeedijzer en voetschraper uit gietijzer.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens de bouwplannen beslaat de gebruikelijke enfilade van salon, eetkamer, veranda met bovenlicht de begane grond, geflankeerd door de keuken annex pomphuis en wc in de achterbouw. De eerste verdieping omvat drie (slaap)kamers, het dakniveau twee mansardes en een zolder.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1908#1006 en 1910#96.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in eclectische stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303958 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.