Burgerhuis in art-nouveaustijl

Beschrijving

Burgerhuis in sobere art-nouveaustijl, volgens de bouwaanvraag uit 1904 opgetrokken in opdracht van Louis Reubens. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Met een gevelbreedte van twee ongelijke traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde. De lijstgevel heeft een parement uit roomkleurige Silezische brikken in kruisverband, met gebruik van blauwe hardsteen voor de plint, speklagen, lekdrempels, pui- en waterlijsten. Geleed door de puilijst, legt de compositie de klemtoon op het brede zijrisaliet. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen, op de eerste verdieping met waterlijst, op de tweede verdieping onder een ijzeren I-balk met rozetten en boogveld. Het art-nouveau-karakter berust vooral op de gebogen lekdrempels met spuwer, en de geel-witte tegelpanelen in dambordpatroon met sierlijst, die de borstweringen en boogvelden accentueren. Een kwartholle houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging; dakkapellen met gebogen fronton. Vernieuwd schrijnwerk.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.