erfgoedobject

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID
303968
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303968

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl in opdracht van de heer A. Castermans opgetrokken door Louis-Corneel Buisseret-Fierens, naar een ontwerp uit 1880. Deze aannemer was in Antwerpen actief vanaf 1870 tot begin jaren 1900. Tot het bouwproject behoorde ook het achteraan aanpalend pand Ballaarstraat 3 met koetspoort op de begane grond, dat is verbouwd.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoningen drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels met schijnvoegen op de begane grond, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de eerste verdieping geaccentueerd door een balkon met doorgetrokken balustrade en consoles. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen, de bovenvensters in geriemde omlijsting met oren en sluitsteen of onderdorpel. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters is bewaard, evenals de smeedijzeren keldertralies, parapetten en gietijzeren voetschraper.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom en traphal.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1880#554.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303968 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.