Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van de heer L. Van Roij, naar een ontwerp door François De Vooght uit 1880. De woning is representatief voor het rijpe oeuvre van de architect, die in Antwerpen actief lijkt te zijn geweest van de late jaren 1860 tot omstreeks 1900. Van zijn hand zijn vooral burgerhuizen gekend in conventionele neoclassicistische stijl, of zoals hier met pittoreske neo-Vlaamserenaissance-inslag.
Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De lijstgevel heeft een parement uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, met gebruik van witte natuursteen voor speklagen, waterlijsten, lateien, kraagstenen en steigergaten, op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst en asymmetrisch van opzet, legt de compositie de klemtoon op de twee linker traveeën. Deze worden gemarkeerd door een over de bovenverdiepingen oplopende, driezijdige erker met een bewerkte, gebuikte console, die boven de kroonlijst torenvormig wordt bekroond door een mezzanine met schilddak. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen, de vensters van de begane grond met waterlijst, de inkomdeur met middenkalf op kraagstenen. Een houten kroonlijst boven steigergaten vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters is bewaard.
De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.
- Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1880#360.