Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Voornaam burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer Janssens, naar een ontwerp door Antoine Feyt uit 1901. Het gebouw behoort tot de laatst gekende realisaties van de architect, die in Antwerpen actief was vanaf begin jaren 1870. Het overwicht van zijn productie bestaat uit conventionele neoclassicistische burgerhuizen van dit type.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning een souterrain en drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond, rust op een hoge, bewerkte plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een balkon met uitgelengde mascaronconsoles, en een doorgetrokken, smeedijzeren borstwering in neo-Lodewijk XVI-stijl. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen, de bovenvensters in geriemde omlijsting. Entablementen op consoles accentueren de eerste verdieping, lekdrempels op rozetconsoles met guttae de tweede verdieping. Een oorspronkelijk klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen, tandlijst en consoles vormt de gevelbeëindiging. Bewaarde smeedijzeren koetspoort en souterraintralies, houten benedenvensters en gietijzeren voetschraper.