Geheel van winkel- en burgerhuizen

Beschrijving

Geheel gevormd door een winkelhuis in neotraditionele stijl, en drie gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl, naar een ontwerp door de ingenieur-architect Henri Hertogs uit 1895. Opdrachtgever van dit vastgoedproject op de hoek van Lange Lozanastraat en Durletstraat, was het Bestuur der Burgerlijke Godshuizen, dat eerder op de aanpalende percelen het Jongensweeshuis had opgericht. In Antwerpen actief van 1874 tot zijn overlijden in 1899, legde Hertogs zich zowel toe op het ontwerp van burgerhuizen in neoclassicistische stijl, als industriële constructies en pakhuizen in een neotraditionele baksteenarchitectuur. Het hoekcomplex uit 1895 is representatief voor beide stromingen.

Winkelhuis

Met een gevelbreedte van vijf traveeën, omvat het winkelhuis drie bouwlagen onder een zadeldak. De lijstgevel heeft een parement uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, met gebruik van witte natuursteen voor de puilijst, lateien, sluitstenen, onderdorpels, diamantkoppen, de waterlijst, metopen en consoles van het hoofdgestel, en blauwe hardsteen voor de plint en lekdrempels. Doorgetrokken in een getrapt dakvenster, legt de compositie de klemtoon op de afgeschuinde hoektravee met het winkelportaal. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van klooster- of kruiskozijnen met geblokte ontlastingsboog en op de eerste verdieping een bewerkte onderdorpel. Twee vitrines onder een ijzeren I-balk op kraagstenen flankeren de hoektravee. Een klassiek hoofdgestel met een houten kroonlijst op consoles en een metopenfries vormt de gevelbeëindiging. Van het schrijnwerk zijn enkel de houten inkomdeuren bewaard.

Burgerhuizen

Gekoppeld volgens spiegelbeeld- en repeterend schema, omvatten de burgerhuizen elk twee/drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels rusten op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst, beantwoorden de opstanden aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen met onderdorpels. Getrapte houten kroonlijsten op klossen vormen de gevelbeëindiging. Nummer 2 onderscheidt zich door geriemde deur- en vensteromlijstingen, entablementen op de eerste verdieping, en een extra mezzanine. Nummer 4 onderscheidt zich door bossage op de begane grond, vensteromlijstingen op doorgetrokken imposten op de eerste verdieping, en een klassiek hoofdgestel met consoles onder de kroonlijst. Nummer 6 onderscheidt zich door bossage op de begane grond, rechthoekige lisenen in kolossale orde en vensteromlijstingen op doorgetrokken imposten op de bovenverdiepingen. Vernieuwd schrijnwerk, behouden gietijzeren voetschrapers.

De rijwoningen beantwoorden aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.