Meergezinswoning in eclectische stijl

Beschrijving

Woon- en handelspand in eclectische stijl op de hoek van de Lange Lozanastraat en de Lokkaardstraat, gebouwd naar een ontwerp door de architect Octave Lauwaert uit 1909. Opdrachtgever was zijn vader, de Berchemse aannemer Hippolyte Lauwaert. Het gebouw is de aller vroegst gekende realisatie van de toen pas 21-jarige Lauwaert, van wie tot op heden in Antwerpen slechts drie nieuwbouwprojecten konden worden geïdentificeerd daterend uit 1909-1911.

Met een gevelbreedte van vijf traveeën, omvat het afgeschuinde hoekgebouw drie bouwlagen onder een zadeldak. De lijstgevel heeft een parement uit geel baksteenmetselwerk in kruisverband, geaccentueerd door witte baksteen voor speklagen en waterlijsten. Blauwe hardsteen is gebruikt voor de geprofileerde plint en lekdrempels, witte natuursteen voor waterlijsten, sluitstenen, hoekblokken, imposten en steigergaten. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten, en verticaal geritmeerd door lisenen, legt de compositie de klemtoon op de afgeschuinde hoektravee met het winkelportaal. Deze laatste wordt bekroond door een tuitgevel met rondboogvenster, oculus, hogels en topstuk, gevat tussen postamenten met console en topstuk. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, met winkelramen onder een ijzeren I-balk en getoogde muuropeningen in de pui, brede rondboogvensters met waterlijst, sluitsteen en imposten op de eerste verdieping en in de hoektravee, en getoogde drielichten met sluitstenen op de tweede verdieping. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van de privé-inkomdeur en de vensters is bewaard; de koetspoort en de vensters in de twee linker traveeën zijn verbouwd tot winkelraam.

De plattegrond omvat volgens de bouwplannen een winkel- met woonplaats, keuken en remise op de begane grond. Op de eerste en tweede verdieping bevindt zich telkens een driekamerwoning met keuken en gemeenschappelijk wc, ontsloten door de inkom- en traphal. Het dakniveau herbergt drie mansardes en een zolder.