Modernistisch burgerhuis

Beschrijving

Modernistisch burgerhuis gebouwd naar een ontwerp uit 1937 van aannemer E. Masson voor John Meert, wonende in de vlakbij gelegen Boshovestraat in Deurne. Aannemer Masson is ons verder niet bekend; hij was gevestigd in de Hertstraat 104 in Antwerpen en is niet te verwarren met de gelijktijdig zeer actieve Antwerpse aannemer Louis Masson.

De woning is een representatief voorbeeld van de populaire, bij de art deco aansluitende vorm van het modernisme, met als typische elementen het gele bakstenen parement, de horizontale belijning van de gevel met luifels en lijsten, de afgeronde erker, het halfrond afgewerkte bandvenster en het glas in lood in de vensters op de begane grond.

De woning telt twee bouwlagen op een half ondergrondse kelderverdieping met garage. De gele bakstenen lijstgevel is door een ver overkragende luifel bekroond, een horizontaal accent dat herhaald wordt in de contrasterende, lichte lijsten van de erker, de brede vensters en de poort.

Indeling van de begane grond in twee ongelijke traveeën, met links het portaal en rechts een brede travee voor poort en venster. Op de verdieping worden de twee traveeën gereduceerd tot één brede erker, waarin twee vensters gekoppeld zijn in één doorlopend bandvenster met halfronde omlijsting en natuurstenen tussenzuiltjes. Talrijke uitsprongen voor bloembakken, erkers en luifels, verlenen de gevel een levendig, eigentijds karakter.

Het portaal is bereikbaar met hardstenen treden tussen afgeronde bloembakken. Het dieperliggende portaal is ingesloten door de afgeronde hoeken van een smalle uitbouw met zijlichten links, en rechts door de hoekzuil van de brede venstertravee, die tevens het portaal koppelt aan het brede venster van de bel-etage. Zowel het zijlicht van de deur als het brede venster zijn ingevuld met kleurrijk glas in lood, dat de belijning van de gevel overneemt, met horizontale lijnen eindigend in halfronde hoeken. Het houten schrijnwerk en het traliewerk van de voordeur en van de poort sluiten aan bij de modernistische ornamentiek. Het bovenvensters in de gebogen omlijsting heeft vernieuwd schrijnwerk. De afsluiting die oorspronkelijk de voortuin van de straat afscheidde, is verdwenen.

De indeling van deze eengezinswoning is zeer conventioneel opgebouwd, volgens het concept van het enkelhuis dat sinds de 19de eeuw gebruikt wordt voor de stedelijke rijwoning. In de smalle deurtravee zit de gang met trappenhuis, waarachter de kleine keuken en het toilet zijn gesitueerd. De brede venstertravee biedt ruimte aan een enfilade van drie kamers, op de begane grond salon, woon- en eetkamer, boven de slaapkamers. Boven de keuken is een badkamer voorzien.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 329 # 15276.