erfgoedobject

Meergezinswoning in art deco

bouwkundig element
ID
303990
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303990

Juridische gevolgen

Beschrijving

Meergezinswoning in art deco, gebouwd naar een bouwdossier uit 1937 van de populaire architect Karel Van Looy in opdracht van J. Bossaerts uit de Sint-Jacobsmarkt 89 in Antwerpen.

Van Karel Van Looy kennen we talrijke burgerhuizen in de provincie Antwerpen, ontworpen in sobere, klassieke vormen van art deco en modernisme. Hij was vooral actief in de jaren 1930. In de buurt van de Venneborglaan/Gallifortlei in Deurne is hij één van de meest productieve bouwmeesters. Met een aantal vaste en doorgaans gesigneerde typemodellen, is zijn werk goed herkenbaar in het straatbeeld. We vinden typemodellen terug van eengezinswoningen en van kleine appartementsgebouwen. Telkens komen dezelfde ornamenten terug binnen een licht variërend gevelschema. Bijna identieke woningen, uitgevoerd naar hetzelfde typeplan als deze woning, vinden we in de Venneborglaan 43 en 126 en op de Turnhoutsebaan 331.

Woning met twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. De woning is met een souterrain onderkelderd; de ondergrondse garage is toegankelijk via een hellende oprit in de voortuin. Bakstenen lijstgevel op een sokkel in bossage waarin de garagepoort is opgenomen; roodbruine baksteen voor de eerste twee bouwlagen, donkere baksteen voor de bovenverdieping, waardoor deze op een mansardeverdieping lijkt.

De woning combineert een brede venstertravee met een smalle deurtravee. De eerste twee bouwlagen zijn als één geheel uitgewerkt, afgezoomd door een kroonlijst waarvan de belijning doorloopt in de bovendorpel van de erker. De venstertravee is benadrukt door een twee verdiepingen hoge erker met afgeronde linker zijkant, bekroond door een balkon met buisleuningen en een getrapt opgebouwd art-deco-ornament. De terugwijkende deurtravee rechts heeft een rechthoekige deur in een portaal met houten luifel en op elke verdieping een rond venster. De bovenverdieping, met een parement van donkere baksteen, heeft een breed venster met balkon in de linkertravee.

Het originele houtwerk van de deur is bewaard: de deur in art deco heeft een smal, fraai omlijst raampje en een zijlicht met smeedijzeren tralies. Poort en vensters kregen een nieuwe invulling.

Voor de plattegrond koos Van Looy de traditionele enkelhuisindeling, die de stadswoning in de 19de eeuw domineerde en die heel lang in de 20ste eeuw doorleefde. De plattegrond in het bouwdossier voorzag op elke bouwlaag een appartement met één slaapkamer, telkens op dezelfde manier ingedeeld. In de brede venstertravee vinden we een enfilade van twee woonkamers en terras, geflankeerd door de gang met trappenhuis in de smalle travee. Achter het trappenhuis is de klassieke plek voor de keuken. Achter de keuken, een kleine uitbouw voor toilet. Op de verdiepingen neemt een badkamer de kleine ruimte in voor de trap, aan straatzijde. In de kelder zit de garage en een ruime waskelder aan tuinzijde, toebehorend aan de wooneenheid op de begane grond.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 329 # 15120.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Meergezinswoning in art deco [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303990 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.