Loopgraaf in Munsterbos

Beschrijving

Een fragment van een loopgraaf (<100m) in Munsterbos. De loopgraaf is vrij diep en heeft aan weerszijden opgeworpen weringen: een borst- en rugwering. Het geheel neemt de vorm van een T aan. Vermoedelijk is de loopgraaf tijdens de Tweede Wereldoorlog aangelegd, toen in de omgeving van het Albertkanaal bij de bevrijding in september 1944 slag werd geleverd. Kort na het uitbreken van de oorlog probeerden Britse vliegtuigen de door het Duitse leger veroverde dekkingslinie langs het kanaal tevergeefs te heroveren. Enkele vliegtuigen crashten daarbij. In de omgeving van de loopgraaf zijn twee crash sites gekend (centraal archeologische inventaris). Ruim 1,2 km verder zuidoostwaarts liggen nog meer restanten van loopgraven in het kasteeldomein Groenendaal.

Auteurs: Verboven, Hilde