Architectenwoning en opbrengstwoning van Arthur Smet

Beschrijving

De twee burgerwoningen in cottagestijl aan het tot pleintje verbrede westelijke uiteinde van de straat, werden in 1914 geregistreerd in het kadaster als de eerste huizen in de straat. Opdrachtgever was de Deurnse bouwkundige Arthur Smet-Michielssen, die zelf op nummer 4 ging wonen.

Van Arthur Smet is vooral zijn interbellumoeuvre bekend, en meer bepaald zijn medewerking aan talrijke sociale huisvestingsprojecten en tuinwijken in de wederopbouwperiode. In de jaren 1930 deed Renaat Braem stage in de praktijk van Arthur Smet.

Voor zijn eigen woning koos Arthur Smet in 1914 voor de pittoreske cottagestijl, die sinds eind 19de eeuw in de smaak viel bij architectuurliefhebbers, en overgenomen werd uit de ideologie van de tuinwijken uit Groot-Brittannië. De naastgelegen woning, wellicht een opbrengstwoning, tekende Smet in een aansluitende stijl.

De twee rijhuizen tellen twee bouwlagen onder een rood pannen mansardedak, en twee ongelijk verdeelde traveeën. De rode bakstenen gevels hebben een hardstenen plint met kelderopeningen, versierd met sierlijke diefijzers. De gevelbekroning is uitgewerkt als pseudovakwerk, met houten raamwerk en invulling met beraping. Bij nummer 4 is deze bekroning uitgewerkt als afgesnuite geveltop met mansardevensters, bij nummer 6 is het een fries onder de kroonlijst op klossen. Bij beide gevels is de bekroning tussen twee hoekelementen van bak- en natuursteen gevat.

De muuropeningen zijn speels over de gevels verdeeld, daarbij de strakke indeling in traveeën doorbrekend. Allemaal zijn ze rechthoekig, en worden ze geaccentueerd door lateien, lekdrempels en negblokken in witte natuursteen. Het originele schrijnwerk is niet bewaard. De architectenwoning van Smet heeft de deur in de rechtertravee, geflankeerd door een zijlicht met smeedijzerwerk, en een breed drielicht in de linker travee. Deur en vensters worden verbonden door een doorlopende natuurstenen bovendorpel. Op de verdieping zitten vijf gekoppelde vensteropeningen onder een rechte latei, omheen het wapenschild geschikt. Bij nummer 6 wordt de indeling van de begane grond van de architectenwoning ongeveer gespiegeld. Op de verdieping zijn drie regelmatig over de gevel verdeelde, smalle vensteropeningen aanwezig. Decoratieve elementen in witte natuursteen tussen de bouwlagen in: op nummer 4 een wapenschild, op nummer 6 stervormige noppen.

De woningen kennen een traditionele enkelhuisindeling, met in de smalle deurtravee de laterale gang, waarlangs zich een enfilade van twee woonkamers ontvouwt in de brede venstertravee.

• Kadaster Antwerpen, mutatieschetsen, Deurne, afdeling IV, Sectie A, 1914/10.
  • Kadaster Antwerpen, reeks 212, Deurne, afdeling IV, artikel 2343.